Ak nemáte záhradu, nezúfajte. Množstvo druhov zeleniny môžete pestovať aj na balkóne a pokojne i na tom malo. Hlavne jarná zelenina patrí k veľmi vďačnému, osobnému zdroju vitamínov. okrem klasických druhov, ako je napríklad reďkovka, mladá cibuľka, špenát, alebo iné druhy listovej zeleniny, skúste siahnuť aj po menej tradičných odrodách.

salát

Šaláty

Šaláty sú na pestovanie v nádobách veľmi vhodné. Nemusíte totiž čakať kým dorastú do konečnej veľkosti. Veľmi chutné a tiež zdravé, sú i mladé lístky. Na život nepotrebujú veľa priestoru a navyše rastú veľmi rýchlo. Z klasických odrôd môžete pestovať hlávkový šalát, dubový list, alebo lolo biondo. Nebojte sa však ani netradičnej listovej zeleniny. veľmi chutnou je napríklad mizuna. Semienka nájdete pod slovenských názvom Ázijská horčica. Nenechajte sa však zmiasť. Ide o klasický šalát, ktorý je obzvlášť chutný. Ide taktiež o významný zdroj vitamínov. Všetky druhy šalátov pestujeme podobným spôsobom. ak chceme počkať až do ich konečnej veľkosti, mladé rastlinky musíme pretrhať. Na balkóne je však lepší zber mladých lístkov. V tomto prípade, môžete semienka vysiať nahusto a listy zbierať postupne.

ředkvičky

Reďkovka

Na pestovanie v nádobách zvoľte odrody s guľatou buľvou. Tie totiž nepotrebujú väčšie množstvo hliny. Rastú totiž iba niekoľko centimetrov do hĺbky. Vhodný je podlhovastý kvetináč, do ktorého môžete vysiať jeden alebo dva rady. Záleží to samozrejme od jeho veľkosti. Riaďte sa návodom na obale semienok. Pokiaľ vám však stačia aj menšie reďkovky, zasaďte ich pokojne aj o čosi hustejšie. Môžete ich vysievať postupne, približne každý tretí týždeň. Tak si zabezpečíte stály prísun čerstvej zeleninky.

Mladá cibuľka

Na veľkú cibuľu zabudnite. Mladá, jarná, zelená cibuľka, je však na balkón tým ideálnym riešením. Môžete ju pestovať zo sadzačiek, alebo semienok. V druhom prípade ide o dlhší proces, ale cibuľky budú kvalitnejšie. Rastlinky nepotrebujú veľa priestoru, takže ich môžete posadiť aj na husto.

Ďalšie druhy zeleniny

V črepníkoch môžete pestovať taktiež špenát, rukolu, valeriánku, žeruchu, alebo petržlenovú vňať. Nekupujte si však tú kučeravú. Má skôr iba estetickú funkciu. vôňu a chuť vám zabezpečí tá klasická.