Záhradkárčeniu sa venuje mnoho z nás, ale ruku na srdce: máte o plodinách, ktoré rastú vo vašej záhrade, aspoň základné informácie, odkiaľ sa k nám dostali či ako a kedy sa začali objavovať v záhradách ako potravina na konzum a podobne?Zväzky chutnej reďkovky.jpg
 
História pestovania siaha niekoľko tisícročí dozadu
Reďkev patrí ku skupine zdravých a chutných plodín, dnes ju poznáme v guľatom, špicatom, veľkom či menšom tvare a na našom stole je už bežnou súčasťou jedálnička. Korene tejto zeleniny siahajú do Číny, kde ju pestujú už dlhé tisícročia. No nielen tam, ale aj na trhoch v Japonsku dnes môžete nájsť neskutočné množstvo druhov tejto plodiny, širokú škálu farieb, tvarov a podôb. Na výber je červená, žltá, ružová, fialová či zelená alebo dokonca čierna. Všetky sa konzumujú v surovom stave, ale častá je aj varená alebo fermentovaná.
 
Na našich pultoch je len krátko
Môžeme povedať, že táto zelenina patrí k najstarším kultúrnym plodinám, v historických prameňoch sa dočítame, že ju pestovali už starí Egypťania, ktorí z jej semien lisovali oleje. Stavitelia svetoznámych pyramíd ju mali na stole takmer každý deň, bola súčasťou ich jedálnička. V Číne olej z nej využívali na spaľovanie v lampách. Do našich končín sa dostala pravdepodobne z nemecky hovoriacich krajín, kde ju nazývali Radih, z latinského radix, postupom času vznikol názov Rettich. Prvé zmienky o nej v našej jazykovej oblasti pochádzajú už z roka 1522 predovšetkým v súvislosti s uskladňovaním jej semien. Reďkev ako ju poznáme v dnešnej podobe má širokú základňu svojich obľúbencov medzi záhradkármi a aj medzi konzumentmi. Predaj vo zväzkoch sa v Európe začal relatívne nedávno, až v 18.storočí.Výber z exotických plodín.jpg
 
Bohatá na vitamíny a minerály
Táto plodina sa vysieva hlavne kvôli svojej chutnej buľve, ktorá môže byť súdkovitá, valcovitá alebo guľatá. Používa sa v kuchyni v surovom stave ako bežná zelenina, ale čínska tradičná medicína ju uznáva aj ako liečivú rastlinu s antimikrobiálnymi účinkami. Má vysoký obsah minerálnych látok ako draslík fosfor, síra či vápnik a tiež vitamíny B, C,E. Obohaťte aj vy svoju záhradu o túto zdravú a chutnú plodinu, ak ju zatiaľ ešte nepestujete, je načase s tým na jar začať.